Historia

Gamla Stan är nog Stockholms mest populära del, och här kan man uppleva både ro och stillhet, såväl som ett myller av folkliv och nöje. Allt inom gångavstånd. Vår stadsdel har en innehållsrik historia, och har tjänat som både syndens näste, avrättningsplats och platsen för storslagna kungliga bröllop. Att strosa genom gränderna är att resa genom historien.

Torget
Precis utanför Castanea ligger Brända Tomten, ett litet torg i hörnet av Kindstugatan och Själagårdsgatan. Ursprungligen låg ett hus på denna plats. Huset förstördes av en brand år 1728. I mantalskrivningen för 1760 omnämns platsen som Brända tomten. Idag är det ett underbart litet ställe att slå sig ner och vila fötterna vid stadsvandringar, i skuggan under den stora kastanjen.

Gatan
Kindstugatan var först bara en stig, en genväg över åsen. Den slingrade sig mellan kålgårdar och fähus och var ännu föga bebyggd. Mot mitten av 1400-talet var stigen en betydande ”allmänningsgata”, och hade också fått ett namn, Kindhästgatan (är det första kända). Kindhäst och kindpust betyder örfil, kanske syftade det på något slagsmål. Kindstugatan har tidvis varit en bråkig gränd. Det har funnits gott om krogar här. Den mest kända är källaren Fimmelstången (dragstång på vagn) i nr 14, där skalden Lasse Lucidor blev ihjälstucken i en duell med en löjtnant en augustinatt 1674.

Läs om Huset…

Vandrarhem Stockholm