Tips i Stockholm

Gamla Stan – en genuin och charmig del av Stockholm

tips om stockholm

Här är gatorna smala och kullerstensbelagda. Gamla stan är en liten ö, och du kan se vattnet mellan gamla hus och gränder. De flesta husen är byggda på 1600- och 1700-talet, med delar från 1400-talet. Äldsta byggnaden är Storkyrkan från 1306.

Gamla stan är en levande stadsdel. Här bor drygt     3 000 människor och över 10 000 personer arbetar i Gamla stan. Det finns flera skolor och daghem här. Det vimlar av mysiga caféer, restauranger, butiker, genuint hantverk, antikaffärer och gallerier – och förstås sevärdheter. Om du bara ser Västerlånggatan och Stortorget kan Gamla stan verka turistigt. Men gå in i någon av de smala gränderna och upplev en helt annan atmosfär.

Förutom de självklara sevärdheterna i Gamla stan som Stortorget, Storkyrkan, Kungliga slottet, Järnpojken och Mårten Trotzigs gränd vill vi tipsa om:

Stockholms äldsta gata, Köpmangatan, nämnt i skrift första gången år 1323. Här hade köpmännen sina bodar redan på medeltiden. I dag en liten gata med flera roliga små butiker.

Brända tomten, det vackra lilla torget utanför Castanea. Här stod en gång ett hus som brann ner under första halvan av 1700-talet. Därav namnet Brända tomten. Sitt här en mörk kväll och titta på stjärnorna. Eller för all del, njut av torget, de vackra husen och atmosfären här en alldeles vanlig dag.

Handla något och ät gott Gamla stan

Köp med dig underbara färdiglagade fisk- och skaldjursrätter, färsk fisk och goda ostar hos Gamla stans fisk.

Vill du ha utvald frukt och fräscha grönsaker ska du besöka Kim, som har sin stora torgvagn på Mälartorget. Obs! Endast den varma årstiden.

Besök Wiklands boklåda, mitt emot Castanea på Kindstugatan, med skönlitteratur på flera språk. Kan t ex svenska barnböcker på vara en rolig present att ta med hem?

Det finns många bra restauranger i Gamla stan, med lite olika inriktning. En helvegetarisk, några med traditionell svensk mat, andra med internationellt kök, pubmat, sushi, franskt, italienskt, fine dining – ja här hittar du det mesta. Det har också samlats flera trevliga cocktailbarer i Gamla stan – bara det värt ett besök.

Fika och lunch erbjuder Nobelmuseet, i fräck lokal med hög kvalitet på allt från kaffe till lunchrätter. Eller varför inte besöka alltid knökfulla Grillska huset, som har fantastiska bakverk och goda smörgåsar och luncher? Båda på Stortorget.

 

Vandrarhem Stockholm